Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Articles

“Ню Йорк Таймс” пусна гид за столицата ни

“Ню Йорк Таймс” пусна гид за столицата ни

Пробвайте биобоза и баница, съветват американските журналисти
Снимка: Виктор Леви

София/Ню Йорк. Как само за един уикенд можете да разгледате културните и историческите паметници в София? При това без да пропускате да се позабавлявате? “36 часа в София, България” е заглавието, с което един от най-авторитетните и четени ежедневници в САЩ “Ню Йорк Таймс” пусна гид за столицата ни. С него авторите канят американците у нас. Ето как изданието представя града.

Преди около 2700 години там са били траките, следвани от римляните, Византийската империя, османските турци и накрая комунистите. Тези дни – повече от две десетилетия след падането на желязната завеса и пет години след присъединяването към Европейския съюз, българската столица най-накрая намери себе си. На мястото на стария паметник на Ленин вече се издига статуята на света София – покровителката на града. Монументът по някакъв начин олицетворява разноликия град – Изтока среща Запада, старото се преплита в очарованието на новото. Под нейния втренчен поглед младата и творческа енергия, кипяща в града, са на път да спечелят на града титлата Европейска столица на културата 2019 г.

Виртуалната ни екскурзия из софийските улици започва от петък, 18 часа. Мястото: жълтите павета. Повечето от основните забележителности са в малкия център на града, където в контраст със съветския стил на блоковете по пътя от летището улиците са застлани с павета в приятен и светъл жълт цвят. По време на безплатната пешеходна обиколка на София на английски език, която се предлага два пъти дневно и е организирана от местни студенти и доброволци, може да се видят основните културно-исторически забележителности.

Разгледайте златните куполи на катедралата “Александър Невски”, Централните минерални бани от началото на ХХ век (затворени в продължение на повече от две десетилетия и представляващи сграда с необарокови и неовизантийски влияния, планирана да бъде възобновена до 2014 г., където ще има спа център и исторически музей), както и подлеза на станция “Сердика” на метрото, където наскоро откритите реликви на древна София вече ще бъдат изложени на показ. Това е първата фаза от подземен археологически комплекс, предстоящ да бъде завършен през следващата година.

20 часа. Българско барбекю. Заплетеното минало на страната се отразява в обилната й кухня, която съчетава централноазиатските и европейските вкусове. В двата ресторанта на “Скара бар” непременно опитайте платото с мешана скара в което има агнешки шишчета, наденички и вкусни, пикантни свински кебапчета. Полейте ги с бутилка българско вино или с типичната за страната гроздова. В бистро “Любимото” посетителите ще получат “поетично вдъхновение” от приготвяното на бавен огън свинско печено.

22 часа. Ходене от бар в бар. Боядисаната в яркозелено сграда е единственото нещо, което маркира входа на “Хамбара” – свърталище на художници и интелектуалци още от времето на комунистическия режим. Лесно е да бъде намерен и “Апартамента (Apart:mental)” – стара резиденция, трансформирана по-късно в посолство на африканска държава, превърнато още по-късно в кафе-бар с галерия. Там може да се видят произведения на изкуството, докато ви сервират малиново вино и здравословни сладкиши. Малко по на изток се намира модният и елегантен “Канаал” – вдъхновено от Холандия местенце с трапистки бири и “арт” представления.

Събота, 10 часа. Изложба: социализъм. През септември миналата година правителството се опита да побере комунистическото минало на България в новия музей на социалистическото изкуство. Там ще намерите творби и експонати, създадени в страната между 1944 и 1989 г.

13 часа. Похапване. Може би само в София две от най-новите “горещи” кулинарни точки са посветени главно на супата. В “Supa Star” – заведение, направено с ексцентрични произведения на изкуството и цветни осветителни тела, се предлага всичко – от таратор (българска класика с краставици, орехи и охладено кисело мляко) до тайландска супа с тигрови скариди. Да не забравяме “Soup Me “, където за

дръжка на вратата служи черпак а “посребрени” съдинки са приспособени за лампи на тавана.

15 часа. Направено в България. Една от най-добре пазените тайни на града са местата за пазар на местни артикули. “Le Petit Salon” е витрина за стилни местни изделия – от бродираните рокли до “меланхолични” керамики и папие-маше кукли. За цветни, ръчно ушити детски завивки, блузки и играчки пробвайте “Nenios”. И не изпускайте причудливите гланцирани порцеланови чаши на “Tochka & Tochka” в галерия “Теста”.

19 часа. Време е за чай. “Чаената къща” на малка столична уличка е притегателно място за бохеми и емигранти със своите вечерни “джем сешъни” и над 60 вида чай. Тя се намира в  бивша фабрика за хартия. Зад нея има и книжарница за втора ръка английски книги.

21 часа. Клубове на културата. На бул. “Витоша” се намира масивен комплекс, останал от комунистическата ера на страната – Националният дворец на културата (НДК). Мястото не изглежда много привлекателно, но местните хора се тълпят по клубове и концертни зали, намиращи се там. Особено в балканския джаз бар “Студио 5”, в който може да се чуят музиканти от сорта на българския джазмен, свирещ на кавал, Теодоси Спасов, до метъл групи плюс танго и комедийни програми. В сградата на НДК се намира и “Culture Beat Club” – космополитен салон с под от плочки мозайка.

23 часа. Танци до зори. До НДК е разположен пешеходният “Мост на влюбените”, където се правят фотоизложби на открито. Мостът се простира над подлез, пълен с нощни клубове

Един от най-новите е “Хоротека”, където  младежта на София танцува хоро – традиционен български танц.

Неделя, 11 часа сутринта. Прескачане от пазар на пазар. Женският пазар и построените през 1909 г. на мястото на крепостта “Сердика” Централни хали, издържани в неовизантийски и неоренесансов стил, са колоритни, дори хаотични места, където бабички продават всичко – от грънчарски изделия до баница (направена от пластове листа разточено тесто със сирене, което се консумира за закуска, обикновено заедно с боза – любимото българско сладко зърнено питие). Ако потърсите, из софийските преки може да откриете и “+това”, откъдето да си купите биобоза, както и да пробвате разнообразни кишове. Там се организират и мултимедийни изложби.

14 часа. Съкровищата на стария свят. Вземете такси до средновековната Боянска църква в подножието на Витоша, която е част от световното наследство на ЮНЕСКО и е известна с иконите и стенописите си. В намиращия се наблизо Национален исторически музей – бившата резиденция на последния комунистически лидер на страната Тодор Живков, може да видите наскоро открития средновековен скелет на “вампир” с железен кол в сърцето си.

За отсядане в по-историческа обстановка опитайте новия хотел “Арена ди Сердика”, построен на мястото на римски амфитеатър. Една част от руините се намира в лобито, където можете да видите древните отпечатъци от животински произход по стените.

 

 

 

 

от Стандарт Нюз

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.