Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » News

ДИАНА ЕКСПРЕС: Очаквайте уникална комбинация от нашата нова продукция, стари шлагери и световни рок-хитове!

На 14-ти Май, събота, 2011 г. в Чикаго – ENIGMA, THE LOUNGE, 8.00 p.m. стартира концертното турне на рок групата “ДИАНА ЕКСПРЕС” – САЩ и Канада 2011

Рок групата “Диана Експрес” е основана през 1974 година. Много музиканти са стартирали своята кариера от там: Васил Найденов, Георги Станчев, Илия Ангелов, Чочо Владовски и Юксел Ахмедов.
От 1974 г. до 1984 г. в състава на рок групата са Митко Щерев, Максим Горанов, Цветан Банов, Николай Кърджилов и Илия Ангелов. През този период те издават няколко албума: “Диана Експрес (1974)”; ” Диана Експрес (1976)”;”Молитва за Дъжд” (1981); ”Златна ябълка (1983)”; ”Диана Експрес V (1984)”. “Синева”, “Душа”, “Блус за двама”, “Молитва за дъжд”, “Северина” са измежду популярните хитове в тези албуми.

През 2010 г. “Диана Експрес” се връща обратно на сцената като към Максим Горанав – китара,Коко Кърджилов – бас китара и Цветан Банов – барабани се присъединяват: Валери Конов – клавиши  и Млaден Меченски – вокал. Продуценти на рок групата са Intelligent Music. През същата година . “Диана Експрес” записва нов албум “Площад Синева’”.

Една от най-популярните и обичани български рок групи “Диана Експрес” ще представи своя нов двоен албум ” Площад Синева’” по време на концертно турне в САЩ и Канада. Първият им концерт ще бъде в Чикаго на 14-ти Май, 2011, Събота, след което ще направят обиколка на САЩ и Канада. Турнето е посветено на 24 Май – Денят на Българската Култура и Писменост. Засега гостуването на “Диана Експрес” в САЩ и Канада е безспорен фаворит за културно събитие #1 за 2011 година, що се касае за музиканти и изпълнители, намиращи се в България. Не пропускайте уникалния шанс да се насладите на нещо наистина стойностно, made in Bulgaria!
Благодарим на Ради Георгиев, издателят на United Bulgaria (www.unitedbulgaria.com) за прекрасния подарък на българите в САЩ и Канада, в навечерието на един такъв красив български празник!
Турнето в САЩ и Канада се организира със съдействието на “България СЕГА” – вестникът на българите в САЩ и Канада (www.bulgariasega.com).
Ето какво споделиха музикантите от българската рок група “ДИАНА ЕКСПРЕС”, специално за читателите на в. “България СЕГА” в навечерието на тяхното северноамериканско турне:

 
СМ: Как се роди идеята за новия ви двоен албум “Площад Синева”?
ДЕ: Първо решихме да възродим групата и да започнем турнета в страната и чужбина. Продуцентът ни знаеше, че без нова продукция това е безсмислено, а много искаше да ни даде възможност да композираме. Никой не го бе правил досега. Постоянно се оплакваме, че в обществото ни доминира чалгата, а ние правим ли нещо, за да не е така? Имаме какво още да кажем на почитателите си, а за щастие в Родината вече има хора, които желаят да инвестират в българската култура. От друга страна се оказа, че един лекар (какъвто всъщност е продуцентът ни) е способен да създаде първия в България концептуален албум. Така се роди двойният компакт диск, с първа част – шлагерна колекция с 11 съвсем нови  рок-композиции (вкл. един инструментал) по музика на всички членове на групата, която по звучене напомня старата ДЕ от началото на 80-те и втора – концептуална с 14 свързани в рок-опера парчета по музика и текст на продуцентът ни, която е с по-ново звучене.

СМ: Кои са композиторите на песните от албума?
ДЕ: В първата част акцентът, естествено, е върху нас като автори на музика и аранжименти, както и класическите за българската рок-сцена и ДЕ творци – Проф. Александър Йосифов с незабравимата ‘Синева’ (по текст на Павел Матев), единственият кавър в албума и авторите на текстове Иля Велчев, Даниела Кузманова и Волен Николаев. Активно участва и младата и талантлива певица и поетеса Гергана Добрева със свои стихове.  Мисля, че успяхме да докажем, че всички членове на групата са способни да творят и заедно можем повече. Цялата втора част е авторска на нашия продуцент, Д-р Милен Врабевски. Това е и първия в България концептуален албум, посветен на положителното мислене, вярата в градивното и доброто и формулата за успех и щастие при ясна цел и посока на стремежите ни.

СМ: Какви са отзивите на вашите фенове в България по повод новия Ви албум?
ДЕ: Всъщност ние решихме вие, нашите братя и сестри, живеещи в САЩ да сте първите пред които да представим албума. Всички много държахме на това и се радваме, че мечтата ни се осъществява. Много държим на мнението ви и сме окрилени от предизвикателството, че вие не бихте направили компромис с качеството. За свикналия с перфектно изпълнение слушател предлагаме всичко в изсвирения изцяло на живо и с истински инструменти албум: от мащабни оркестрации през чист и неподправен рок до майсторски изпипани полифонични вокални хармонии. “Върнахме” в България незаписваните досега на български език, но преуспели на световна сцена и в Германия Люси Дяковска от No Angels и Младен Меченски (който сега е и титулярен вокалист на групата). Имаме и още много гост-музиканти, но нека оставим и малко изненади. Копродукциите вярваме ще се харесат на Н.В. Слушателя.
В България има вече много положителни отзиви за направения от нашия продуцент и режисиран от Борис Панкин едноименен мюзикъл по концептуалната част на албума + още 5 композиции от шлагерната колекция. Там ние свирим на живо (в което също сме пионери), а 21 млади, изключителни актьори пеят и танцуват, демонстрирайки талант на вокалисти, актьорско майсторство и завладяващо сценично присъствие. За пръв път у нас бяха направени 3 последователни премиери с пълни зали в Пловдив! С препълнена зала премина и (забележете) четвъртата ни премиера в София, под егидата на кмета, г-жа Йорданка Фандъкова. На 19.04 правим и благотворителен спектакъл за жертвите на земетресенията в Япония под егидата на японския посланик. Можем да се похвалим с голям интерес от страна на публиката и мюзикълът ни тръгва да пътува из страната, а планираме и копродукции с Македония (където всеки ще говори на езика си и ще се разбираме в диалозите, но ще пеем изцяло на български) и Русия (където знаково ще има един български и един македонски режисьор, които да поставят продукцията на руска сцена).

СМ: Представете ни накратко членовете на групата?
ДЕ: Цветан Банов, ударни, вокали – в групата от 1976 г. Абсолютен титуляр, с характерен стил и неувяхваща форма
Максим Горанов, китари, вокали – в групата от 1980 г. В неговото студио (най-доброто в региона) осъществяваме проекта и нему дължим перфектния звук на албума.
Николай Кърджилов (Коко), бас – в групата от 2002 г. Изключителен музикант, най-добрият басист в страната.
Валери Конов, клавишни, вокали – в групата от 2009 г., най-известен с дългогодишното си участие в LZ, перфектен и на духови инструменти.
Младен Меченски, водещи вокали – в групата от август 2010 г. Неговите възможности е по-добре да се преценят на живо. Впечатляващи са.

 
СМ: Разкажете ни нещо за вашите продуценти?
ДЕ: Продуцентският ни екип от Intelligent Music Ltd., ръководен от Д-р Милен Врабевски е в основата и на фондация ‘Българска Памет’, чиито идеи и активности за съхранение на българското включват реинтеграция на диаспората ни зад граница, съхранение и развитие на българската култура и културно-историческо наследство, борба с демографската криза и реализация на младите хора в България (www.bgmf.eu).
Фондацията и Intelligent Music много държат на контактите и съвместните инициативи с българите в чужбина, независимо дали са стара, или нова емиграция. Те са едни от малкото инвеститори в българска култура. Всички ние много ценим вас, сънародниците ни в САЩ, защото България е там, където има и един българин, а ние заедно с продуцентите милеем за съхранение на българското.

СМ: Как се чувствате преди турнето Ви в Северна Америка, което стартира на 14-ти Май, 2011 г. в Чикаго – ENIGMA, The Lounge?
ДЕ: Чувстваме се прекрасно при мисълта, че ще бъдем като у дома си, сред наши близки и приятели.

СМ: Как оценявате развитието на българската музика през последните няколко десетилетия?
ДЕ: Музиката ни (и особено интелигентният рок) изживя тежко прехода и действително има необходимост от съживяване. Сега ги няма финансираните от Държавния бюджет организации като Дирекция “Музика”, която с парите на данъкоплатеца плащаше и нашите разходи и организираше турнетата ни през годините. Пред музикантите изниква единствено възможността да разчитат на частни инвеститори. В години на перманентна криза почти нямаше такива, или поне не и инвеститори в българския рок. Обнадеждени сме обаче от факта, че българите с възможности вече все повече обръщат внимание на възраждащата се сериозна рок-сцена. С частна подкрепа (отново от Варна!, откъдето е и продуцентът ни) излезе наскоро например и новият албум на ФСБ, а освен нашето двойно CD,  Intelligent Music подпомага излизането на още 2 албума този сезон. Тази тенденция ще върне много качествени музиканти в страната и ще допринесе за положителното развитие на родната ни рок-музика.

СМ: Кои ваши български колеги (певци, композитори, музиканти или групи) вие уважавате и защо?
ДЕ: Ще започнем с проф. Александър Йосифов, който според нас отдавна успя да прескочи комерсиалното в творенето на качествена музика. Затова остава един от най-уважаваните в страната композитори и преподаватели. Продължаваме да харесваме ФСБ, Щурците и други знакови фигури от родната рок-сцена, защото са носители на интелигентното и виртуозното в българската музика. Радваме се, че заедно продължаваме да творим и можем пак да носим радост на почитателите ни.

СМ: Какво е вашето отношение по повод явлението “поп фолк”? Кое е по доходно – да бъдеш рок музикант в България или атрактивна “поп фолк” звезда?
ДЕ: Ние не зачеркваме нито един стил в българската музика. За всеки влак си има пътници, а ние не можем да ограничаваме феновете на поп-фолка. Той определено извоюва своето място сред слушателската аудитория, независимо дали ни харесва или не. В момента е много по-доходно да си чалга-звезда. Без съмнение. Все пак, тези, които търсят алтернатива са добре дошли да се запознаят с новата ни продукция. Вярвам, че ще бъдат обнадеждени за бъдещето на родната музика.

СМ: Не мислите ли, че името “Диана Експрес” ви вкарва в определени рамки?
ДЕ: Не, защото сме го носили доста дълго, най-значителната част от живота ни е минал под него и за нас е емблематично. По-скоро ни задължава да откриваме нови хоризонти пред него.

СМ: Какво искате да постигнете като група в професионално отношение?
ДЕ: Искаме винаги да звучим перфектно на живо и мисля, че много сме направили в тази посока. Надяваме се скоро да убедим и вас. Приемаме, че тази продукция е лебедовата ни песен, но е и най-доброто и най-смисленото, което сме правили като албум до момента. В зависимост от успеха му, обаче, не изключваме възможността да продължим да творим.

СМ: Кажете ни нещо за състоянието на българския шоу бизнес в България?
ДЕ: Мислим, че има добра перспектива пред него. Доволни сме, че има хора, които успяват да надскочат дребните сметки и да работят в посока подпомагане на българската култура, благодарение на която многократно оцеляваме през вековете, както  и други близки и далечни нам народи. Тази подкрепа не е доходно занятие, но поне разбираме значимостта на делото на творците на Българското Възраждане. Такава роля трябва да играят в съвременното ни общество и занимаващите се с шоу-бизнес, както и политиците като не забравят, че без българска култура няма България и че културната интеграция е най-добрата форма на евроинтеграция.

СМ: Имате ли вече приготвен списък от песни, които ще изпълнявате в САЩ и Канада?
ДЕ: Да и сме нетърпеливи да ви го представим. Ще пеем заедно, повярвайте…

СМ: Какво да очакват българите в САЩ и Канада от вашата концертна програма?
ДЕ: Преди всичко радост. Ние идваме с пълна кошница с емоции и се надяваме да ги съпреживеем заедно. Със спомените, които ще им донесем с нашите песни, се надяваме да направим щастливи всички на концертите.
Очаквайте уникална комбинация от нашата нова продукция, стари шлагери и световни рок-хитове. Има с какво да ви изненадаме…

СМ: Какво искате да кажете на читателите на вестник “България СЕГА” в САЩ и Канада?
ДЕ: Добре сте ни дошли на концертите от турнето! Ще се радваме да ви видим. Ние сме вашата любима група в подновен и подобрен състав. Моля преценете сами качеството, което предлагаме и не забравяйте, че една легендарна рок-група е сбор от човешки съдби, а спорове между музиканти се решават на сцената. Не може да бъде частна собственост създадена с парите на данъкоплатеца рок-група. Акционери в нея сте и вие. Тя, заедно с музиката й принадлежи на България и нейното културно наследство.
Молим ви да се опитате да се абстрахирате от негативното отношение на Митко Щерев (той имаше възможност да се включи към този проект), който напусна групата не съвсем почтено през 2003г. и знайте, че сме мечтали за среща с вас.
На тези, които въпреки кризата инвестират в българската култура – сърдечно благодарим. Обичаме ви, скъпи братя и сестри и ви очакваме с любов!

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА’
www.bulgariasega.com

 

План на Концертното Турне на българската рок група “Диана Експрес” в САЩ и Канада 2011:

14-ти Май, 2011, Събота — Чикаго — United Bulgaria, в. “България СЕГА”, Ани Гогова и Enigma The Lounge представят: Концерт на рок група “ДИАНА ЕКСПРЕС” в  ENIGMA The Lounge, начало 8 PM — 10290 W. Higgins Rd. Rosemont, IL., 60018, Tel: 1-847-376-8556
Цена на билетите: $30; В деня на концерта $35 (в случай, че има свободни места)
Билети могат да се закупят на: http://www.UnitedBulgaria.com   или като се обадите на тел.: (847) 254-2148
Билети могат също да се закупят на следните места:
Malincho Euro Market and Deli (847-298-3333) 1475 Lee St, Des Planes, IL 60018
Mladost European Deli (847-671-1706) 9800 Lawrence Ave, Schiller Park, IL 60176
Rodina Cultural Center (773-253-5986) 4828 N Cumberland Ave, Norridge, IL 60706
Enigma the Lounge (847-376-8556) 10290 W Higgins Rd, Rosemont, IL 60018
За повече информация относно продажбата на билети се обадете на: (312) 560-4477, ani.gogova@gmail.com

15-ти Май, 2011, Неделя — Детройт — United Bulgaria и Николай Алишев представят: Концерт на рок група “ДИАНА ЕКСПРЕС”  в  Balkan American Community Center, начало 7:30 PM — 1451 E. Big Beaver Rd. Troy, MI 48083
За повече информация се обадете на (586)-873-1739 или изпратете e-mail на ngsalitchev@sbcglobal.net

19-ти Май, 2011, Четвъртък — Washington DC — United Bulgaria представя: Концерт на рок група “ДИАНА ЕКСПРЕС” в Slaviya Lounge – Live Entertainment, 2424 18th St. NW, Washington DC 20009, начало 7:30 PM
Цена на билетите: $30; В деня на концерта $35 (в случай, че има свободни места)
За повече информация: Антон Нончев – (703) 209-1146, Георги Георгиев – (571) 275 – 8850
http://www.slaviya-dc.com/

21-ви Май, 2011, Събота — New York City, NY — United Bulgaria с покрепата на Генералното Консулство на Република България в Ню Йорк представят: Концерт на рок група “ДИАНА ЕКСПРЕС” в Peter Norton Symphony Space, 2537 Broadway, New York, NY 10025 – начало 8:30 PM
Цена на билетите: $30; В деня на концерта $35 (в случай, че има свободни места)
Билети могат да се закупят на http://www.symphonyspace.org или като се обадите на телефон: 212-864-5400
Билети могат да бъдат също закупени на следните места:
Maggie’s Dream Cafe (718-261-2560), 73-01 Yellowstone Blvd, Forest Hills, NY 11375
Ivo Delicatessen (973-223-4044), 206 Dayton Ave., Passaic, NJ 07055
Parrot Coffee-Grocery (718-545-7920), 31-12 Ditmars Blvd., Astoria, NY 11105
DeJa Vu Bar (917-957-1736), 33-22 28th Ave, Astoria, NY 11103

$80 VIP/Sponsors – ограничено количество билети. За повече информация Боряна Павлова Тел: 347-724-2211

За повече информация се обадете на: (646)721-4411

22-ри Май, 2011, Неделя — Бостън — United Bulgaria и Българо-Американски Център “Мадара” представят: Концерт на рок група “ДИАНА ЕКСПРЕС” в The Regent Theatre, 7 Medford Street, Arlington, MA 02474 – начало 7 PM
За повече информация: center.madara@gmail.com, www. bgfocus.com

27-ми Май, 2011, Петък — Монтреал, Канада — Канадскo – Българcku Културен Център “Зорница”, президент Ива Беличка и United Bulgaria представят: Концерт на рок група “ДИАНА ЕКСПРЕС” в Paroisses Catholiques-Catholic Parishes, 4949, Rue De Verdun, Verdun, QC H4G 1N4, Canada –  начало 7.30 PM
За повече информация: (514) 835-3638, (514) 369-0589, concerts.zornica@gmail.com

28-ми Май, 2011, Събота — Торонто, Канада — United Bulgaria представя: Концерт на рок група “ДИАНА ЕКСПРЕС” в Macedono – Bulgarian Orthodox Cathedral “ Sts. Cyril & Methody”,  237 Sackville Street, Toronto, Ontario M5A 3G1, Canada-  начало 7.30 PM

За повече информация: (416)-368-2828, (416)-562 -3804, info@scmcathedral.com, www.scmcathedral.com

Координатор на концертното турне – United Bulgaria, New York, NY: Tel. 646-721-4411,
Email: RadiMusic@yahoo.com, Web: www.UnitedBulgaria.com
За повече информация:  http://www.unitedbulgaria.com

Медиен спонсор на концертното турне – вестник “България СЕГА”
www.bulgariasega.com
Tel. 773.317.8035

За повече информация следете:
http://www.unitedbulgaria.com
http://www.bulgariasega.com
ДИАНА ЕКСПРЕС: http://www.dianaexpress.com

Побързайте да поръчите своите билети! Местата са ограничени!
Let’s Rock and Roll together!!!

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.