Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Articles

Скандал между Македония и България за ръкописи

Скандал между Македония и България за ръкописи
София. Пореден скандал избухна между нашата страна и Македония. Този път повод станаха средновековни ръкописи, които съседката ни ще представя в Брюксел.Според наши учени обаче те са български.

Изложбата ще се състои през октомври в Кралския музей в Брюксел под надслов “Македонското ръкописно богатство през вековете”.На нея съседката ни се готви да изложи „Струшкият сборник” с творби на Св. Климент Охридски, църковно нотно песнопение, Бенчевското четвероевангелие, фрагменти и пергаменти.Нашите експерти обаче са категорични, че повечето от ръкописите са представители на старобългарската култура.

“Няма как тези паметници да бъдат свързвани с македонската историческа традиция, тъй като македонската нация е създадена през 1934 г., с едно решение на Балканския лендерсиндикат, на Коминтерна, следователно – средновековни македонски ръкописи не би могло да има”, каза Божидар Димитров пред агенция Фокус. Според него най-добрият изход е смяна на името на изложбата.

Пет основни принципа от Етичният кодекс на Световната организация на музеите са нарушени с тази изложба, каза и археологът Тодор Чобанов. Има изрично изискване музеите да представят своите експозиции в тясно сътрудничество с държавите, откъдето са предметите, тоест колегите в Македония би следвало в случая да работят с нас, обясни той.

От групата на ГЕРБ в ЕП съобщиха, че за случая са информирали научния директор на Кралския музей. До края на деня се очаква реакцията на белгийската страна.От външно министерство пък казаха, че са инструктирали българското Посолство в Брюксел да изяснят нещата.

източник Стандарт Нюз

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.