Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Articles

Правителството прие плана за въвеждане на еврото

Асен Василев на брифинга в МС Снимка: gov.bg

Правителството прие плана за въвеждане на еврото в България. На брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев поясни, че това е оперативен план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото, как ще става превалутирането и обръщането на депозити и заеми.

По думите на Василев, предстоят редица законодателни промени, в т. ч. и промяна в Закона за БНБ, а обществените и експертни дискусии за присъединяването ни в еврозоната ще продължат.

За защита на потребителите е предвиден срок от три месеца преди въвеждането на еврото и девет месеца след това, в който цените на стоките и услугите ще се публикуват и в лева и в евро. Целта е недобросъвестни търговци да не се възползват от превалутирането за повишаване на цените, подчерта Асен Василев.

Министрите на левицата гласуваха против, като се позоваха на споразумението за съставяне на правителство. В него е записано, че решението ще се вземе след изготвяне на анализ от БНБ за ефектите. Такъв анализ все още не е изготвен, посочват от БСП.

 

 

Source: BNR.bg

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.