Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Boston and Mass, Connecticut, New Jersey, New York & NYC, News

Какви ще са последствията от прекратената работа на администрацията в САЩ?

При двуседмичен застой в преговорите американската икономика ще се лиши от 0,3% икономически ръст.

След като стана ясно, че сделка за бюджета в САЩ няма да има и че ще се наложи спиране на работата на голяма част от държавната администрация, възниква въпросът какво точно се очаква да се случи.

Ако не се намери решение на проблема и ситуацията се запази така в продължение на 2 седмици, това ще намали растежа на американската икономика за четвъртото тримесечие с 0,3 процентни пункта.

Случаят не е прецедент в историята. Последният път когато правителството не изпълняваше пълната си дейност беше в периода от 16 декември 1995 г. до 6 януари 1996 г.

Американската икономика не е попадала в подобна ситуация от 17 години, а днес се очаква около 800 хил. души да останат по домовете си и да не отидат на работните си места в държавната администрация.

При подобни кризи правителствените функции се разделят на такива от първостепенна и такива от второстепенна важност. Налагат се ограничения при летищните служби, с изключение на охраната, поддръжката на самолетите и гранична полиция. Засегнат е и туризмът, националните паркове и зоопаркове няма да отворят врати. Статуята на свободата също остава затворена за посетители.

Сътрудниците на конгресмените ще работят само ако така поиска съответният конгресмен или комисия, която ги е назначила. Федералните съдилища ще бъдат отворени в рамките на около 10 работни дни. Няма да има ограничения в основните федерални служби. Полицията, пожарната и пощите ще работят в нормален режим.

Затваряне на правителството за по-малко от две седмици няма да навреди на големите военни подизпълнители, които биха могли да оцелеят временно и без плащанията по договори с федералното правителство. Това е прогноза на рейтинговата агенция Standard&Poor’s.

Военните остават на работа. В специално обръщение към тях, президентът Барак Обама ги увери, че финансирането е осигурено, въпреки липсата на професионализъм в Конгреса.

Политическите анализатори отбелязват, че по-големите негативи от ситуацията ще оберат републиканците. Проучване на CNN показва, че 45% от американците обвиняват именно тях за липсата на консенсус. 36% смятат, че демократите и Обама са отговорни за липсата на споразумение.

 

 

От: Bulgaria On Air

WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.