Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Headline

Най-древният запазен кораб е открит край българското крайбрежие в Черно Море


ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…
Най-древният запазен кораб е открит не къде да е, а край българското крайбрежие в Черно Море. Преди 18 години изключителната находка е засечена като резултат от най-мащабната морска експедиция, осъщестена от българо-английски научен екип.
Корабът е открит на дълбочина от два километра, а взетите проби показват, че той лежи на дъното от над 2400 години. Структурата му е почти непокътната, а основна роля за това е изиграл фактът, че при дълбочини над 200 метра липсва кислород.
“Никога не бих предположил, че ще можем да открием непокътнат кораб от древността на два километра дълбочина” – заявява проф. Джон Адамс от университета в Саутхамптън, а археоложката Хелън Фар допълва пред Би Би Си:
“Ние имаме още по-древни отломки, но уникалността на новооткрития обект се състои в това, че е много добре запазен”.
Плавателният съд е открит легнал на едната си страна със съхранени мачта, скамейки за гребците и корабно кормило. Кръстен е “Корабът на Одисей” поради впечатляващата си прилика с изображението върху древногръцката ваза “Одисей и сирените”. ⛴ До 17-ти януари 2003-та година учените били на мнение, че рисунката е плод на древногръцкото въображение, но находката променя изцяло техните представи.
Hикой от нас не твърди, че това е корабът, на който е плавал Одисей. Датировката му е от много по-късен период. Рисунките на него повтарят много добре изображения върху древногръцката ваза и това е причината да го кръстим така” – внася яснота по темата д-р Димитров.
Находката доказва за пореден път теорията на учените, че Черно Море е най-голямата гробница на кораби в световен мащаб.  Според последни данни само около българското крайбрежие лежат близо 100 плавателни съоръжения от миналото, които правят страната ни още по-привлекателна за туристите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Българолюбие