Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Articles, News

Щастието не е в парите. Освен ако не са много

Щастието не е в парите. Освен ако не са много

Случвало ли ви се е някога да получите предложение за работа, повишение или яко увеличение на заплатата, които да вдигнат живота ви на съвсем друго ниво и да ви накарат да се чувствате наистина щастлив и горд със себе си?

Това може да ви е накарало да си купите нова кола или няколко нови технологични играчки. Или да изведете всички приятели на як купон някъде по кръчмите. И с удоволствие сте казали сбогом на мизерията и постоянното стискане за всякакви дреболии.

Но какво става година по-късно? Вече се чувствате горе-долу така както бяхте и преди големия скок в кариерата. Приходите ви се увеличиха, но и разходите ви нараснаха. А и не се чувствате много по-щастливи или по-нещастни откакто започнахте да изкарвате повече.

Какво става?

Това се нарича хедонистична адаптация. Означава, че ние, хората, по принцип се връщаме към нормалното за нас ниво на щастие даже след като сме преживели съществени позитивни или негативни промени в живота си.

Психолозите Филип Брикман и Доналд Кембъл изследват това явление в труда си от 1971 г. „Хедонистичен релативизъм или Планиране на едно добро общество”. Те твърдят, че когато хората получат повишение на доходите си, те повишават съответно и очакванията си, както и претенциите си към живота. В резултат опиянението, което сте изпитали, когато за първи път сте получили скок в приходите, не трае дълго.

С колко пари можем да си купим щастие?

Сигурно са ви учили, че щастието не може да се купи с пари. Това е така – но чак след като стигнете едно определено ниво на богатство. С други думи, това, което не може да се купи с пари, може да се купи с много пари. Колко обаче?

Едно известно в последните години проучване доказа, че средният американец би бил най-щастлив, ако притежава 3,2 милиона долара. Сумата е изчислена на базата на две променливи.

Едната е какво биха искали да притежават хората, за да се почувстват наистина щастливи и колко пари биха им трябвали, за да си го купят. Другата е какво е реално притежаваното богатство на хората, които твърдят в проучванията, че са най-щастливи.

Пресечната точка в графиката на двете са точно тези 3,2 милиона. Притежаващите както по-малко, така и повече от тази сума са по-нещастни, установява категорично проучването.

А не може ли и с по-малко?

Ново американско изследване по въпроса дава малко по-различен резултат. За да сте щастлив – поне в Америка – първо трябва да стигнете среден доход от 75 000 долара годишно.

„Ако искате наистина да се радвате на живота си, фокусирайте се върху връзката и здравето си, щом веднъж сте стигнали доход от 75 000 долара годишно”, пише Едуард Дайнър, професор по психология в Университета на Илинойс, който се заминава с проучване на богатството.

Разбира се, 75 000 могат да не са достатъчни, за да имате финансова сигурност, ако живеете в Ню Йорк или Лос Анджелис или пък имате жена и три деца, които трябва да издържате. Сумата би била съвсем различна и ако живеете в България. Но общата идея е ясна – всеки има нужда от един добър доход, за да не се притеснява за разходите, сметките и близкото си бъдеще.

Малкото пари обаче ни правят ужасно нещастни

Липсата на определена сума пари, които да ни гарантират финансова сигурност, обаче ни прави наистина ужасно нещастни. Това категорично доказва трето проучване, този път на Принстънския университет.

Според него хората с ниски доходи са нещастни основно поради една причина – че с тези пари не могат да си купят именно финансова сигурност.

Това проучване доказва и вече известния извод от предишните две: след като достигнете един определен доход, който ви гарантира сигурност, не парите, а съвсем други неща оказват влияние на това колко сте щастлив.

А какво да правим, ако не изкарваме по 75 000 долара годишно?

Нима тогава сме обречени вечно да драпаме напред и да се въртим безкрайно в колелото на съдбата като мишки? Няма ли да има край за опитите ни да получим малко по-голямо парче от баницата на живота?

Може и да няма. Но поне има няколко неща, спазването на които може да ни свали от бягащото колело и да ни изведе по пътя ако не към щастието, то поне към едно по-приятно съществуване.

1. Останете позитивно настроени

Ако усещате, че не вървите напред, тогава се фокусирайте върху нещата, които вече имате. Понякога помага да си представите какъв ли би бил животът ви без нещата, които са наистина ценни за вас – връзката ви, семейството ви, децата и дори това, че сте жив и здрав и имате примерно два крака. С времето ще се научите да се радвате на това усещане.

2. Правете подаръци

Дразните ли се, когато ви казват, че да давате е по-приятно, отколкото да получавате? Е, още повече ще ви подразни да откриете, че тези, които ви го казват, наистина са прави. Проучванията показват, че щастието зависи много по-малко от доходите ви, отколкото от различни ежедневни дейности. Това означава, че да правите подаръци ще ви накара да се чувствате по-добре, а и ще заздрави връзката ви.

3. Не се сравнявайте с другите

Всеки от нас бяга в собствен коридор в състезанието на живота и се състезава не с другите, а със себе си колко разстояние за колко време ще измине. Някои са тръгнали много преди или след нас, а други просто са се родили на финала и с пълна лукс екипировка за състезанието. Да видиш че пред или зад теб има други, не означава точно нищо – нито че си загубил, нито че си победител. Това обаче е много сигурен начин да се почувстваш нещастен. Така че, не го прави.