Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Articles

Ураганът Irma -Bulgarian Embassy in Washington, D.C.

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в САЩ Тихомир Стойчев пред БНТ:

Ураганът #Irma вече достигна щата Флорида. Бурята е от четвърта степен и продължава да бъде сериозна заплаха за живота на хората. Скоростта на ветровете достига 200 км/ч. Най-сериозно ще бъде засегнато западното крайбрежие на Флорида, откъм Мексиканския залив, а не източното, както предварително се очакваше.

Това означава градовете Нейпълс, Форт Майерс, Сейнт Питърсбърг и Тампа. Въпреки това положението остава опасно и за хората, които не се намират в т.н. „око на бурята”.
До настъпването на урагана, значителна част от населението на Флорида се евакуира, други се намират в специалните места за настаняване, където е осигурена храна, вода и медицинско обслужване.

Някои отказаха да се евакуират и останаха на своя отговорност по домовете си. Властите призовават хората да останат там където са и да стоят далеч от прозорци и да не излизат на открити места. Улиците на градовете са безлюдни, милион и половина вече са без електрическо захранване. Комуникациите на много места са прекъснати. Много райони са наводнени.

Има ли данни за пострадали или бедстващи български граждани?
От петък в посолството действа кризисен щаб. Във връзка сме с властите и с представители на българските общности по места. Преди малко успяхме да разговаряхме с българи от Маями, Форт Лодърдейл и Тампа. Към този момент няма данни за пострадали или бедстващи български граждани.
В петък и събота съдействахме на няколко групи български студенти, които са в САЩ по програмата „Работа и пътуване“ и се намираха във Флорида. Всички успяха да напуснат благополучно щата.

Много сънародници се обаждат от България на денонощния дежурен телефон в посолството, за да се информират за техни близки. С много от тях, особено тези в окото на бурята, няма връзка, поради прекъснатите комуникации. До този момент сме отговорили на десетки запитвания. За щастие, всички, с които успяхме да осъществим контакт, са добре.