Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Articles

“Уолстрийт джърнал”: България се дърпа да приеме еврото

“Уолстрийт джърнал”: България се дърпа да приеме еврото

България, която е сред най-бедните страни-членки на Европейския съюз и изненадващо – светъл лъч във фискалната политика на блока, замрази за неопределено време плановете за приемане на еврото, пише „Уолстрийт джърнал”.

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на финансите Симеон Дянков заявиха, че решението да изоставят плановете си за присъединяване към валутната зона е породено основно от кризата, която е налегнала блока.

Дългогодишната стратегическа цел на няколко последователни правителства в България, рухна след като икономическите условия в ЕС започнаха рязко да се влошават и нараста несигурността в перспективите на блока.

“Както ние, така и обществеността сменихме нагласите си…. Точно сега, аз не виждам никакви ползи от влизането ни в Еврозоната, само разходите”, каза Симеон Дянков.

“Обществеността с право иска да знае кого ще трябва да спасява когато се присъединим? Това е твърде рисковано за нас и освен това не се знае какво ще се случи след една или две години”, добавя той.

Европейската дългова криза накара и други страни да охладят ентусиазма си в битката за единната валута.

Министър-председателят на Литва, Андрюс Кубилиус, миналата седмица заяви, че страната му ще се присъедини към общата валута, само когато “Европа е готова”. Това дойде след изявление от латвийския премиер Валдис Домбровскис, че неговото правителство ще вземе решение за приемане на еврото през пролетта на 2013 г.
България спечели аплодисменти за успешното намаляване на бюджетния си дефицит до 2,1% от брутния вътрешен продукт през 2011 г., като намали заплатите и пенсиите. След три години на фискална дисциплина, София отговаря на всички критерии в последния етап преди приемане на еврото.

“Сигурен съм, че ще сме свидетели на разцепление в Европа, защото много правителства не са готови на трудните решения, които трябва да предприемат. Като разглезено дете, което не иска да отиде на зъболекар, където ще му кажат, че има развалени зъби. Този момент е от решаващо значение за еврозоната и за ЕС”, каза Борисов.

График на България за приемане на еврото непрестанно варираше. След като през 2010 г. Борисов официално заяви, че България ще се бори да приеме еврото през 2013 г., сега процесът е замразен за неопределено време.

Въпреки, че страната ни се намира в „периферията на Еврозоната”, но същевременно е пряко зависима от големите икономики на стария континент, тя успя да устои на кризата с еврото.

България обаче има и други притеснения за ЕС освен влошеното здраве на еврото, които са причинени от съседите ни.

Съседна Румъния изпадна в политическа криза, след като правителството многократно се опитва да отстрани президента Траян Бъсеску. Сърбия и Македония опряха до финансиране от международен спасителен план. В същото време икономиката на Турция, която нарасна с 9% през миналата година, се забави рязко, което доведе до ограничение на двустранна търговия.

“България трябва успешно да балансира бюджета си през тази година, но накъдето и да погледнем има икономически проблеми, които пряко или косвено могат да ни засегнат без значение колко усилено работим”, каза Дянков.

Управляващата партия в България не трябва да се поддава на политическия натиск, който идва от поддържането на популярност на фона на съкращаването на разходите.

Проучванията на общественото мнение показват, че партията на Бойко Борисов, ГЕРБ, остава най-популярната политическа, но обществената подкрепа е намаляла значително през последните месеци, след мерките за строги икономии и липсата на значителни резултати в борбата с престъпността и корупцията. Анализаторите смятат, че ще е много трудно за Борисов да формира еднопартийно правителство на националните избори следващата година, завършва „Уолстрийт джърнал”.