Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Articles

ТРАДИЦИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА В НЮ ЙОРК

 

На снимката (от ляво на дясно) Сачико Суга, Анна Велева, Йънгчъл Парк и Саманта Бентън

ТРАДИЦИЯТА  НА  БЪЛГАРСКАТА  КОЛЕДА В  НЮ ЙОРК

Възвишеността на Рождество Христово и благотворителност

Традицията на Българската Коледа, обвързана пряко с възвишената атмосфера на Рождество Христово и благотворителността в подкрепа на децата, пуска корен и на американска територия.

Това се утвърждава вече и с незабравимото тържество в Генералното консулство на Република България в Ню Йорк на 11 декември т. г. То събра множество българи и чуждестранни приятели на България, които заеха всички възможни места в Тържествената зала на Консулството. Присъстваха  редица високопоставени лица, като Елена Поптодорова – Посланик на Република България в САЩ, Съветникът по търговско-икономическите въпроси в Посолството ни във Вашингтон Иво Константинов, Генералният консул в Ню Йорк Милен Люцканов и други, хора на изкуството, високопоставени чуждестранни приятели на страната ни, бизнесмени. Домакин бе Генералният ни консул в Ню Йорк Милен Люцканов, а основен инициатор и организатор – известната на всички българи в САЩ оперна певица Анна Велева, също продуцент на концерта. Този път, наред с блестящия си певчески талант, тя разкри пред нас и безспорни качества на организатор и вдъхновител за благородни идеи. Душевността и реализацията й просто блестяха във всяка една част на тържеството. При някои неизбежни трудности мнозина приятели се оказваха на момента и на място да помагат безкористно. Така тя успяваше благодарение на солидарната подкрепа като незабулено от облаци и зимен скреж слънце „да огрее навсякъде”. За да блесне възвишеността на празника.

Елена Поптодорова – Извънреден и пълномощен посланик на Република България в САЩ

В унисон с тях бе последвалият дългоочакван Концерт на Българската Коледа. Присъстващите останаха очаровани от блестящите изпълнения на Анна Велева и колегите й, включително ученичката от нейния майсторски клас Саманта Бентън от САЩ – също сопрано, тенорът Йънгчъл Парк от Република Корея, Сачико Суга от Япония – пиано.       

В една следваща част – в обстановката вече на чаша вино и изненади с традиционни български вкуснотии се включиха и Маркрит Багдасарян и Атанас Валев, спонсори на тържеството, които представиха съответно дейността и продуктите на фирмите си „House of  Burgundy“ и „Trimona Yogurt“.

Тържеството на Българската Коледа в Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк остави трайни впечатления и настроение за подходящо прекарване на Бъдни вечер, Коледните празниците и Нова година в домашен уют, за утвърждаване на традиционната връзка между националното и домашното огнище. 

 

13.12.2013 г.

Анна Велева и съветникът по търговско-икономическите въпроси в Посолството ни във Вашингтон Иво Константинов