Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Articles

САЩ заливат света с долари и инфлация

Цената на златото достигна рекорд за последните 6 месеца EPA/БГНЕС

Петролът – от 117 на 150 щ.д. заради Фед, златото – 2250

Иванина Манчева – 14 септември 2012

Цената на барел петрол на Нюйоркската търговска борса в края на 2013 година ще достигне 150 долара. До този извод стигат водещи специалисти от лондонското Сити, цитирани от ИТАР-ТАСС, след анализ на възможните последици за световната икономика от новата и трета поредна програма за изкупуване на активи, т. нар. количествено облекчаване (QE – quantitative easing), която снощи обяви Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ.

Сега суровинта се търгува на 117 долара за барел.

Президентът на УФР Бен Бърнанке съобщи вчера, че американската централна банка ще започне да изкупува ипотечни облигации за 40 млрд. д. месечно и ще удължи програмата за замяна на държавни облигации с дългосрочни. В резултат месечно Фед ще пуска на пазара необезпечени активи на стойност 85 млрд. долара.

Също така до средата на 2015 година водещата лихва ще се запази на сегашното равнище, което е близо до нулевото.

Специфично за новата програма за количествено облекчаване е, че тя няма времево ограничение и ще се провежда, докато не настъпи подобрение на пазара на труда, посочи Бърнанке. Според анализатори от Сити заради тези планове на УФР до края на 2013 г. балансът на централната банка ще достигне 4 трлн. долара, който ще бъдат похарчени за сегашните усилия за стабилизиране на американската икономика.

Според наличната информация Фед вече е похарчило 2 трлн. д. по двете досегашни програми за количествено облекчаване, а през идните 15 месеца ще насочи към постигането на целите си още толкова.

“Толкова силен паричен поток застрашава да доведе до силно увеличение на цените на световния пазар на суровини, както и до поскъпване на акциите на фондовите пазари”, подчертава експерт. В резултат анализатори от лондонското Сити прогнозират, че цената на барел петрол на Нюйоркската търговска борса в края на 2013 година ще достигне 150 долара. Същевременно ще поскъпне и златото – до 2250 долара за тройунция (31 грама), допълват те.

Сега златото струва 1770 долара, след скока от вчера.

“Решението на УФР показва, че финансовите власти на САЩ се опитват да понижат курса на долара, за да стимулират икономическия растеж. Очакваме ускоряване на инфлацията и обезценяване на долара”, посочва анализатор, цитиран от БТА.