Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Articles

Няколко чудесни новини, една след друга!

Veni Markovski – Вени Марковски’s post.
May 13 at 7:50am ·

Няколко чудесни новини, една след друга!

Снощи в Генералното консулство на България в Ню Йорк (благодарности за неговия ръководител Милен Люцканов!) се състоя четене на двама американски автори, които издават книги, свързани с… България!
Модератор беше старшият редактор от изданието Grove Atlantic Питър Блексток (Peter Blackstock).

* Елизабет Костова (автор на бестселърите “Историкът”, и “Крадци на лебеди”, издадени и в България) ни запозна с откъс от предстоящия да излезе нов неин роман; действието в който се развива в България.
* Гарт Грийнуел (Garth Greenwell) пък прочете част от своя роман за България “Каквото ти принадлежи” (What Belongs to You, в момента на 4-то място сред най-продаваните книги в Лондон според класацията на в. Evening Standard!). Г-н Грийнуел е живял и работил няколко години в София.
Сред публиката на четенето беше и друг автор, свързан с България – Елизабет Франк – носителка на наградата “Пулицър” през 1986 г.
* Разговорът между участниците в четенето, както и чудесните въпроси от публиката, нямаше да са възможни без една жена, която прави страшно много и хубави неща за българската култура в САЩ и за американската – в България: Милена Делева (Milena Deleva)!
* Препълнената зала определено се зарадва на наблюдението на двамата талантливи автори, че виждат как българските творби оказват влияние над американските автори. Гарт Грийнуел разказа, че младите автори, с които работи, са възхитени от автори като Георги Господинов и неговата “Физика на тъгата”, а и че предстоящата да излезе на английски книга на Христо Карастоянов “Една и съща нощ” също ще бъде посрещната радушно.

И тъкмо се прибрах, виждам съобщение от друг писател, свързан с България! Израелският писател Елис Шуман (Ellis Shuman), ми пише, че “Сиела” са пуснали най-новата му книга – роман за атентата в Бургас!

Чудесен ден, още повече на фона на фотографиите на българските емигранти, които пускам от сутринта! Щом българските политици не искат емигрантите да им се пречкат из краката, ще ги оставим да си ходят сами из Парламента, а ние ще си четем книги и ще се срещаме и разговаряме със смислени, а не с безсмислени хора.