Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Articles

МЕДИЯ И ИЗКУСТВО – ОБЕДИЕНИ В ПРОЕКТА ONE WORLD CULTURE

Пресинформация

МЕДИЯ И ИЗКУСТВО –

ОБЕДИЕНИ В ПРОЕКТА ONE WORLD CULTURE

В продължение на десет дни от 3-12 декември 2017г. представители на международно сп. „One World” заедно с тримата самодейни таланти от тетралната трупа „Мелпоарт”- Нови пазар ще осъществят поредица от творчески срещи с представители на българската общност в Ню Йорк и Чикаго. Проектът се осъществява с изключителната подкрепа на Генералните консулства в двата града.

Предвидените инициативи ще започнат на 5 декември/вторник/ от 18.30ч.- 21.00ч. в българското Генерално консулство в Ню Йорк с Address: 121 East 62nd Street, Nеw York, NY 10065, USA когато пред българска общност официално ще бъде представено специалния брой на англоезично сп. „One World”, с което ще бъде поставено началото на медийно-културната проява, която ще продължи с представяне книгата „Момичета с лицето на Мадони” на поетесата Виолета Балабанова, чието творчество се намира в 25 световни библиотеки и е преведено на английски, френски и португалски езици.

Също така гостите ще имат удоволствието да гледат една от многократно награждаваните театрални постановки „Интимна терапия” на тетралната трупа „Мелпоарт”- Нови пазар с режисьор Злати Златев, в която темата за вечния „триъгълник” еволюира в смешение от обстоятелства и наслагване на стари спомени където доверието целенасочено трябва да остане илюзия. Една комедия написана от френския драматург Ерик Асус.

Вечерта ще завърши с елегантен коктейл, подсигурен от партньорите по проекта собственика на веригата магазини Parrot Coffee г-н Ран и г-н Сашо Димитров, собственик на ресторант Механата.

Проектът предвижда дарения на томове литература за библиотеката в Генералното консулство, на българските училища и културни центрове в Ню Йорк.

ЗА ПРОЕКТА: One World Culture е инициатива на англоезично сп. „One World”, чието име носи. Той е изцяло некомерсиален и има за цел да представя чрез изкуството различни култури. Името на проекта прокарва идеята, че света е един за всички и няма граници, езикови бариери когато изкуството свързва различни народи и култури.

За сп. Опе World: Водещо англоезично издание повече от 17 години. Една от основните му цели е да даде картина на развитието на дипломатическите отношения между България и държавите от различните континенти. Списанието е организатор на имиджови ивенти. С особен интерес се ползва събитието „По пътя на вкусовете”, по време на което се представят 15 култури с 15 посланика от съответните държави. Събитието се радва на изключително широк медиен и обществен отзвук http://bulphoto.com/events/38774/

ЗА ТЕАТЪРА:  През 1881 година възниква театъра в Нови пазар и така 136 години извървява дълъг път, изпълнен с низ от достойни дела, пренесли във времето плодотворни възрожденски традиции и записали светли страници. През всичките тези години Нови пазар винаги е имал двадесетина сърцати хора, които с много любов и всеотдайност са творили историята на театъра, правили са своя опит за духовен полет и са предавали от поколение на поколение традициите на театъра от първосъздателите във времето до наши дни. Цялата история на театъра е честен и всеотдаен опит за духовен полет. Настоящият режисьор е Злати Златев.

Най-високите творчески постижения на театъра са лауреатски звания от републикански фестивали, званието „Представителен”, множество отличия от национални и международни форуми, участие в Девети световен фестивал на аматьорските театри в Швейцария, участие в международни фестивали в Турция и Унгария, гастроли в Молдова и Швеция.