Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » News

Как да скрием дома и колата си от Google Street View!

Как да скрием дома и колата си от Google Street View!

Да се намери определен адрес по цял свят с помощта на Гугъл, вече е повече от лесно. Нещо повече – ако използваш Google Street View, можеш не само да откриеш къде се намира имотът, който те интересува, но и да го разгледаш подробно. „Дори прекалено подробно!“, коментират хора, които са обезпокоени, че така се нарушават техните права.

Мнозина са вече притеснени, че само с няколко кликвания всеки може да види как изглежда домът им, дворът, дори какво има на балкона им. Подобни притеснения никак не са лишени от смисъл. Ако преди години крадците обикаляха по входовете, за да огледат мястото, което смятат да атакуват, сега могат да видят общо взето същото, докато седят у дома си. Разликата е, че самите бандити не могат да бъдат забелязани.

Подробното заснемане на улици от Гугъл показва не само жилищни имоти. В „уличната гледка“ попадат търговски обекти, автомобили и хора. Понякога това може да им създаде проблеми. Пример за това е човек, който е заснет да пуши. Той го прави много рядко и затова е познат на близките и семейството си като непушач. За лош късмет камерата на Гугъл минава покрай него точно когато той решава да направи изключение от правилото. Както се казва – миг невнимание и буквално цял свят вече може да види непушача с цигара в уста! Излишно е да казваме, че ситуациите, запечатани по този начин, могат да бъдат много по-компрометиращи.

Google Street View дава възможност част от картината, която е заснета, да бъде поне частично скрита, като образът се замъгли. Ето какво трябва да направите, за да скриете дома си от световната карта:

Открийте адреса, който искате да скриете, като влезете Google и го изпишете в прозореца за търсене. Когато се появи червен маркер, който показва точното местоположение, преминете в режим Street view.

Използвайте стрелките за навигация, докато получите точна и ясна гледка към имота. В долната част на екрана ще се появи надпис „Подайте сигнал за проблем“ („Report a problem” на английски). Кликнете върху него. Ще бъдете насочени към електронен формуляр, на който трябва да отбележите какво точно искате да бъде скрито (по-точно замъглено).

Google ще поиска електронен адрес за обратна връзка, както и да въведете код, с който да потвърдите заявката си. След това остава да чакате поискания обект от Street view да бъде замъглен.

До момента практика да се скриват обекти по този начин все още не е разпространена масово у нас и в частност във Варна. По света обаче тя се ползва доста широко, особено от известни личности като бившия британски премиер Тони Блеър и сър Пол Маккартни, които успешно са замаскирали фасадите на домовете си от хилядите любопитни погледи, надничащи през Google.

 

 

/Петел