Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Articles, News

Издайникът на UBS получи $104 млн. Награда

Бъркенфелд разкри много от тайните на бившите си работодатели UBS EPA/БГНЕС

Издайникът на UBS получи $104 млн. Награда

Главният свидетел в знаковото дело за укриване на данъци срещу швейцарската банка UBS AG спечели рекордна награда от американските власти в размер на 104 милиона долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Брадли Бъркенфелд, който навремето призна, че е пренесъл контрабандно диаманти в тубичка с паста за зъби, не присъстваше на днешната пресконференция, на която адвокатите му обявиха наградата. Той е под домашен арест в Ню Хемпшир, след като бе пуснат от затвора миналия месец, обясниха те.

Бъркенфелд разкри много от тайните на бившите си работодатели UBS. Той обаче бе вкаран в затвора, след като правителството го обвини, че е премълчал информация за начините, по които банката е помагала на богати американци да укриват пари в тайни швейцарски сметки.

В процеса, който разтърси из основи швейцарската банкова система, UBS през 2009 г. постигна извънсъдебно споразумение и плати 780 милиона долара, за да избегне официалното повдигане на обвинения, че е помогнала на 17 000 американски клиенти да укрият 20 милиарда долара. За да избегне тежки процеси в САЩ, швейцарската банка прие да предостави на американските власти имената на близо 4450 клиенти, за които имаше подозрения, че укриват доходите, и така да наруши банковата тайна.

Американските власти продължават да разследват други швейцарски банки.