Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Headline

Бахаров се готви за световни премиери

Звездата от “Под прикритие” отново беше на снимки с Жан-Клод ван Дам
Снимка: БулФото

София. Захари Бахаров се готви за две световни кинопремиери в края на годината. През октомври на голям екран излиза Enemies сloser на режисьора Питър Хаймс, който стои зад “Краят на дните” с Арнолд Шварценегер и “Останете на канала”. Звездите в лентата са Жан-Клод ван Дам и Том Еверет Скот. Бахаров е снимал и друг път с Ван Дам, така че се знаят добре.

Във фокуса на историята е горският рейнджър Хенри, принуден от наркокартел да помага в пренасянето на голяма пратка наркотици, която изчезва около канадско-американската граница. В гората той се натъква на стар враг, който има за какво да му отмъщава. Докато се дебнат един друг, на двамата се налага да се съюзят, за да избегнат оръжията на картела. Пред камерите има и други българи освен Бахаров – Атанас Сребрев, Димо Алексиев, Владимир Михайлов, каскадьорът Теодор Цолов.

Както вече се знае, Бахаров-старши влиза в първия ешелон на голямото кино с роля в новия филм на Джордж Клуни Monuments men. Историческата драма с Мат Деймън, Кейт Бланшет, Жан Дюжарден, Бил Мъри, Джон Гудман е по сценарий, писан от Клуни и Грант Хеслов по дебютната книга на Робърт Едсел, която му носи световна слава. След оскарите това е първата работа на продуцентската компания, която спечели статуетката за “Арго”. Историята се базира върху действителни събития от Втората световна война. На 23 юни 1943 г. президентът Рузвелт одобрява формирането на Американската комисия за защита и спасяване на художествени и исторически паметници във военни зони. В широко известната “Комисия на Робъртс” има секция “Паметници, изящни изкуства и архиви” под егидата на съюзническите армии.

Нейните членове monuments men са 345 мъже и жени от тринадесет националности – музейни директори, куратори, изкуствоведи, художници, архитекти и преподаватели. Те защитават културно-историческото наследство от унищожаване по време на бойни действия. През последната година на войната проследяват, намират и по-късно връщат повече от пет милиона артефакти, откраднати от Хитлер и нацистите. Ролята на monuments men в запазване на европейските съкровища е без прецедент. Защитниците бродят из Стария континент шест години. През това време те играят важна роля във възстановяването на културния живот в опустошените страни, организират изложби и концерти.

При завръщането си у дома много от тези герои изграждат най-големите музеи и галерии в САЩ. Във версията на Клуни се проследява животът на седем от тези арт пазители. Мисията им е почти невъзможна – трябва да действат зад вражеските линии и да маневрират сред заповедите на германската армия да се унищожава всичко, откъдето се мине. Надпреварата с времето е бясна, защото те се опитват да спасят повече от хиляда години история. Захари е командир Елия, което означава, че най-вероятно няма да е от добрите.

 

 

standartnews. com