Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » News

Амнистия за борчове над 10 години

 

Амнистия за борчове над 10 години

 

17.09.2012 I от Йова Апостолова

 

София.  Дълговете до гроб, които се предават и на наследниците, отиват в историята. От Нова година ще се въведе 10-годишна абсолютна давност за борчовете на физически лица за парно, ток, мобилни телефони, банкови кредити и лизинги. Това ще стане с поправки в Закона за задълженията и договорите.

 

Корекциите ще внесе до дни в парламента депутатът от ГЕРБ Емил Радев. Идеята е промените да влязат в сила от 1 януари. “Поправката ще запълни липсата на закон за частния фалит”, обясни вносителят пред “Стандарт”. Абсолютната давност се въвежда за случаите, когато гражданите изпаднат в обективно състояние на фалит. Законът на практика ще важи и със задна дата. При влизането му в сила през 2013-а ще се заличават автоматично дългове, възникнали през 2003 г. и несъбрани досега.

 

Сега има 3-годишна давност за събиране на сметки за парно и 5-годишна за всички останали борчове. Това няма да се отмени с поправките в закона. Просто ако кредиторът не успее да си вземе задължението до 10 г., то ще се погасява автоматично. Сега граждани задлъжняват до гроб, тъй като 3-годишният срок за парно например започва да тече наново при всяко действие на кредитора по събирането на дълга.

 

Абсолютната давност ще важи за физически лица, които са образували задълженията си като такива, а не като бизнесмени, за които са в сила разпоредбите на Търговския закон, уточни Радев. Идеята е да няма вечни длъжници. В момента дори длъжникът да почине, борчовете се прехвърлят върху наследниците му. В бъдеще няма да е така, обясни депутатът.
Законът няма да навреди на банките, тъй като дори кредитополучател умишлено да спре да плаща, финансовата институция ще има време да събере дълга. При ипотеки е още по-лесно. Няколко месеца след спирането на плащанията банката прибира жилището.

 

В момента не може да се изчисли в какъв размер ще бъдат опростените борчове, ако промените в закона станат факт. Данните са, че между 2006 и 2010 г. са заведени 610 000 дела само от частни съдебни изпълнители. Т.е. става въпрос за съдбата на 610 000 семейства. Вероятният обем на делата е за милиарди левове, смята Радев.