Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Articles, News

Мария Колева, Тур “САЩ 2011″

Мария Колева, Тур “САЩ 2011″

Eдно специално интервю за българския чикагски вестник “България Сега”

Мария Колева, Тур “USA 2011″

Мария Колева направи вече едно турне в САЩ, предстоят й още две до края на годината. Едно с “Булгарика” – от средата на септември до средата на ноември и второто, самостоятелно, от средата на ноември  до 1 януари 2012-та година.

Родена да пее!
Мария Колева е възпитаничка на прочутото българско музикално училище в Широка лъка. Израстнала в музикално семейство още от малка тя обиква народната песен и музика. Усеща гласа си, пропява на 6-годишна възраст, и даже започва да партнира на майка си – народната певица Донка Колева и на баща си – гъдуларят Николай Колев.
На 11 години участва в телевизионното шоу на Иван Балсамаджиев – “Фолк Шанс”. На 13 години постъпва в СМУ – село Широка лъка. Това е една прекрасна музикална среда, в която младата певица доразвива своя талант. Участва в редица фестивали и конкурси където печели впечатляващи награди!
Първите си записи прави през 1998 г. с Фолклорна формация “Балкански гласове”. Година по късно записва и втори албум със същата формация. През същата година пристига в САЩ, където продължава своята творческа кариера и до днес. Тук родителите й основават фамилната формация “Балкански гласове”. Много скоро Мария осъществява с тях и първото си турне в САЩ и Канада което трае цели два месеца!
През 2005 г. гласът на Мария е записан в саунд трака на филма “Everything is Illuminated”. Две години по-късно, отново с “Балкански гласове”, Мария осъществява и второто си турне в Северна Америка.
2011-та година се очертава като една от най-активните в нейната кариера. Първото й турне с  “Булгарика” се осъществи през февруари. През септември, октомври и ноември ”Булгарика”             ( Николай Колев /гъдулка/, Иван Милев /акордеон/, Донка Колева /солистка/, Мария Колева /солистка/, ще направят една дълга концертна верига.
Веднага след финала на турнето с “Булгарика” Мария ще осъществи и първото си самостоятелно турне в САЩ.
Своя албум “От извора” тя записа през 2005 г. с участието на Оркестър “Родопи” и Ансамбъл “Тракия”. В него са включени и няколко нейни, авторски, песни. Заедно с предишните й два албума с “Балкански гласове” вече се представя  като една просперираща певица.
От 2005 г. работи и с “Иван Милев Бенд”, с който  участва на различни концерти, фестивали и други фолклорни събития. С тази формация записва две песни в диска “Крали Марко”.
Макар и да изпълнява песни от всички фолклорни области на България, Мария е позната най-вече с песните на Тракия и по точно в Карловския регион , където е родена. През 2009 г. осъществява първите си записи в Българско Национално Радио с радио оркестъра и неговия  ръководител  и диригент Георги Андреев. През същата година концертира в щата Мейн. В момента работи върху нови музикални проекти с продуцента Ради Георгиев.

В едно специално интервю за българския чикагски вестник
“България Сега” Мария Колева сподели следното:

- Как се чуствахте при първия си концерт пред американнска публика?- Бях шокирана от явния интерес на американците към нашите изпълнения!  И не само това – направи ми впечатление, че мнозина имаха много точна информация и познания за нашия фолклор, култура и традиции. Имаше и такива, които говореха и добре разбираха български език. Практикуваха го с голямо удоволствие в нашите разговори. Почти веднага  почувствах, че тук е мястото, където мога да изпълнявам българска народна музика и тук тя ще бъде високо оценена – както от нашите сънародници, живеещи в САЩ, така и от самите американци.

- Може би не е лесно да направите три продължителни турнета в една година?

- Определено си е трудно. Изисква много усилия, сериозна подготовка, търпение и добра организация. Но аз го правя с огромно желание и не ми тежи. Дори се вдъхновявам от факта, че ще пътувам на толкова много места и ще срещна толкова много хора, колеги и приятели! Какво по-хубаво от това? И през цялото време ще правя това, което ме прави щастлива – ще пея!

-  Кои градове ще посетите? На кои дати? Сигурно е, че много от читателите на “България Сега” ще дойдат да ви видят и чуят “на живо”…

Мария беше любезна да ни предостави ден по ден и час по час своята маратонска програма с “Булгарика”, която изглежда така:

Sat & Sun 9/17&18, Chicago
Weds 9/21, Philadelphia PA
Fri & Sat 9/23&24 (afternoon), Bloomington IN
Sat 9/24 (evening), Columbus OH
Sun 9/25, Detroit
Mon 9/26, Evanston IL
Tues 9/27, Milwaukee WI
Weds 9/28, Madison WI
Fri 9/30, Chicago
Sat & Sun 10/1&2, St. Louis
Weds 10/5, New Orleans
Fri 10/7, Houston
Weds 10/12, Albuquerque NM
Fri 10/14, Phoenix
Sat 10/15, San Diego
Sun 10/16, Laguna Beach
Mon & Tues 10/17&18, UCLA
Weds 10/19, Santa Barbara
Thurs 10/20, Merced CA
Fri 10/21, Stanford
Sat 10/22, Sacramento & French Garden
Sun 10/23, Berkeley
Mon & Tues 10/24 & 25, Mountain View
Wed & Thu 10/26 & 27, Arcata
Fri 10/28, Seattle
Sat 10/29, Port Townsend WA
Fri & Sat 11/4 & 5, Boulder CO
Fri 11/11, New York NY
Sat 11/12, Boston

- Какви са Вашите впечатления от американците, които изучават българския фолклор и традиции?

- Те са много мили хора! Слушат с видимо удоволствие, стараят се да възприемат всичко което им се предоставя. Най-вече се впечатляват от автентичната ни музика и нашия бит. Колкото по-натурално и истинско – толкова е по-интересно за тях. Неколцина ученици на нашето музикално семейство ни гостуваха в България, още по-точно – в бащиното ми село Каравелово. Бяха удивени от стила на селския живот, интересно им беше да наблюдават как нашите баби изпращаха рано сутрин стадата на паша и си пееха песни в същото време. Счупиха камерите си да снимат!

- Имате ли свой идол в българската народна музика? Коя е певицата, която обичате и от която сте се учили?- Това е много труден въпрос. България е богата с уникални гласове и от всеки може да се научи нещо. Много са… но на първо място ще спомена моята майка Донка Колева. Тя ми е първата и най-добра учителка. На нея дължа най-много от всичко хубаво което мога и съм постигнала досега в моята кариера. Всеки знае и коя е Недялка Керанова, “Гласът на Тракия”, млади и стари се учат до ден днешен от нея. Но ако трябва да изброя всички имена които са дали много на българския фолклор ще трябва да изпишем цяла страница.

- Разкажете някоя интересна случка в живота Ви?- Никога няма да забравя първия път, когато бях на Golden Festival в Ню Йорк! Бях чула, че на него се събират много американци, които от години се занимават с нашия фолклор, и това, което видях ме зарадва и възхити много. Група мъже и жени,  около 24 човека, облечени в народни носии от всички краища на България, излязоха на сцената и запяха! В залата имаше около 400 зрители – американци и българи. Хорото поведоха американците, а ние българите гледахме със възхищение. Едно българско момиче ми каза: “Боже! Аз не умея да играя право хоро! Не мога да си го простя! Може ли да ме научиш? Тогава аз се хванах на хорото, заедно с нея, и тя се стараеше като на матура! След това научи още две хора. Щастлива съм, че много българи, които са били резервирани към народните ни танци и песни, тук, в Америка, осъзнават, че те са непреходна ценност, с която можем да се гордеем!

- Кои са най-хубавите години от живота ви?- Спомням си с носталгия за тях, това са моите години в Музикалното училище в Широка лъка! Там проходих в голямото българско народно изкуство. Срещнах едни от най-добрите си приятели за цял живот, с които имам незабравими спомени, затова и се връщам всяка година в България – да си припомня доброто старо време и да си попеем както преди!

- Какво бихте пожелали на читателите на вестник “България Сега”?- Да са здрави, щастливи и горди, че са Българи! Да не забравяме откъде сме дошли! Да обичаме и пазим нашата народна музика и песен!

Светлозар МОМЧИЛОВ
в.”България СЕГА”
www.bulgariasega.com