Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Articles, News

Деси Добрева: Пак съм тук, защото Ви обичам !

Турнето на популярната певица през Ноемри и Декември, 2010 включва следните градове: Лас Вегас, Форт Лоудърдейл, Орландо, Чикаго, Ню Йорк и Бостън.

Независимо от голямата си заетост по време на своето американско турне Деси Добрева любезно отдели време за читателите на в. “България Сега”:

СМ:Какви са твоите фунции и отговорности като “official Good will ambassador of the campaign “Bulgarian Youth Delegate 2010 / 2011”  to the United Nations”?

ДД: Само 15-20 %  от 192-те страни – членки на ООН  имат младежки представители в сесиите на ООН  и  България е една от тях.  От 2007 година нашата държава всяка година дава мандат на младежи, избрани чрез специална процедура, да участват в състава на националните делегации при дискусиите в ООН.  Задачата  им е да участват в работата по конкретни текстове на ООН, касаещи световната младеж; лобиране и преговори по тези въпроси наред с най-видните представители на дипломацията; представяне на официални становища по проблемите и стремежите на българската младеж, както и по решения, касаещи младите хора по света; възможности евентуално за изказвания от трибуната на ООН.
Моята задача още е да популяризирам сред българската младеж изброените по-горе възможности да ни се чуе директно гласа на нас, младите хора. Да участвам в организирането на различни прояви в тази връзка – например, сега бързам да се върна в началото на декември заради концерта на 12ти декември в зала България с Гвардейския представителен духов оркестър, и т.н. Младите хора са решенито, а не проблема ! Нали така !

СМ: Какво ново се случи при теб през изминалата година?

ДД: Отново, както през 2005 година, съм автор и водещ на предаването “Полет над нощта” по БНТ – това предаване има за цел да осъществи връзката на България с българите по света. Каним изтъкнати интелектуалци от най-различни области, показваме българска музика и български музиканти, но най-отличителното е, че е осъществена възможност за обаждане по телефон, скайп  от всички страни по света, включително от САЩ по време на предаването.
Спечелих една първа награда в Молдова и една втора в Пекин (Китай) на изключително оспорвани певчески фестивали.  Бях в Израел за участие в тържествен концерт послучай 24-ти май и 65 години от края на Втората световна война – пях с Гвардейския представителен духов оркестър на България и с Израелския представителен военен оркестър. Учих магистратура в Теоретичния факултет на Националната Музикална Академия “Панчо Владигеров” и сега ми предстои защита на магистърската ми дипломна работа.  Бях избрана от БГ- радио и слушателите му за изпълнителка на годината.  През лятото си починах на варненския плаж – и да се похваля! – участвах успешно в плувния маратон  Галата – Варна с дължина 4,5 км.!

СМ: Кое те мотивира да се кандидатираш за евродепутат от листата на НДСВ?

ДД: Връщате ме година и половина назад. Предложението дойде от НДСВ. Доста мислих и реших, че нямам право да пропусна тази възможност : “Кой, ако не аз и кога, ако не сега!”  Убедена съм, че за да се случват нещата, е необходимо активното участие на всички или поне на много хора в каузи в интерес на обществото. Аз мога и бих работила това, от което разбирам – в областта на културата.  За пропагандиране на уникалния български фолклор, както и на всички духовни постижения на българския народ.За активна обмяна на интелект, на интелектуална собственост.Бях поставена в бюлетината на 8-мо място, но гласуването беше преференциално и ми даваше възможност за класиране – за съжаление това първо по рода си такова гласуване не бе разбрано от много хора. Но пък пях   в повече от 40 населени места на България !

СМ: Смяташ ли, че използваш пълните възможности на българския пазар, който ти определяш като малък? 

ДД: Не, не смятам. В последните години за певците от моя жанр стана много трудно – няма достатъчно възможности за изяви, за големи концерти и турнета, няма спонсори. Българските медии, с много малки изключения, не излъчват българска музика. В нашето предаване показваме млади български изпълнители и въобще много българска музика, но ние сме от малкото изключения.

СМ: Имаш ли амбиции да се докажеш в американския мейнстрийм шоубизнес?

ДД: Разбира се, че имам огромно желание и полагам усилия за това. Но ми е необходима подкрепа, а и може би трябва да съм тук, за да бъдат усилията ми по-целенасочени.

СМ: По-какво се различават българските ти фенове в САЩ от тези в България?

ДД: Едва ли се различават особено. Може би българите тук са по-чувствителни поради носталгията по родината, по родното, по-отчетливо са осъзнали какво е за тях България и ценят българското по-осъзнато. Макар че прекрасно знаят и виждат съществуващите разлики между САЩ и България.

СМ: Коя професионална награда има най-голяма стойност за теб?

ДД: Тази, която ми предстои! Наградите са моментно удовлетворение за положените усилия, за добре свършената работа. Но още на другия ден  трябва да се доказваш наново, нещо повече – като при спортистите – да защитаваш постигнатото ниво. Да гониш нови предизвикателства. Да се развиваш. В това виждам смисъла на живота !

СМ: Турнето на твоя бивш колега Слави Трифонов в САЩ и КАНАДА привлече рекорден брой посетители. На какво се дължи според теб този безпрецедентен успех?

ДД: На огромната популярност, натрупана през годините ! Очаквано и оправдано е – още повече, че за пръв път идват в САЩ;  в голям състав, непостижим за други изпълнители.

СМ: Какви са твоите бъдещи професионални планове?

ДД: В най-близък план – да защитя дипломната работа за  магистърската си степен.  Да изпълня празничните си ангажименти, да довърша започнатите записи на нови песни …  После – животът ще покаже какво от намеренията ми ще се сбъдне.

СМ: Какво искаш да кажеш на твоите почитатели, които те очакват с нетърпение  в градовете, включени в твоето американско турне?

ДД: Пак съм тук, защото Ви обичам ! Имам нужда от Вашите усмихнати очи и с радост ще пея за Вас !    “Песен и птица граници нямат !” – и нека чрез моите песни България да дойде при Вас! 

                                

Предстоящи концерти:

CHICAGO, IL
November 27, Saturday, 10:00 pm
Presented by Mehanata Restaurant
Address: 1141 Lee St. Des Plaines, Il, 60016
For more info: (224) 595-5900              (224) 595-5900      ,
mehanata.chicago@gmail.com
NEW YORK, NY
December 2, Thursday, 8:00 PM
Presented by Louka Apostolov
EUROPEAN HOLIDAY GALA
Special Guest DESSY DOBREVA
Dance performances, DJ and a lot more
Place: The Seven Train Club
134-37 35th Avenue, Flushing, NY 11354
For more info: 917.647.8439            
www.loukaentertainment.com

BOSTON, MA
December 4, 2009; 9 pm-2am
EUROPEAN HOLIDAY GALA
Special Guest DESSY DOBREVA
Dance performances, DJ and a lot more
Place: Villa Victoria Center for the Arts
85 West Newton St, Boston, MA
More info coming soon
                  For more info: 617-283 4543             ,
www.Bgfocus.com/EuroGala

Tour coordinator – Violeta Jeliazkova
Director of the Bulgarian-American Center Madara, Boston, MA
For contacts: center.madara@gmail.com
Светлозар Момчилов
в. “България Сега”
www.bulgariasega.com