Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Articles, News

Българите в чужбина не дължат здравни вноски.

Българите в чужбина не дължат здравни вноски.

Source: news.bg

Българските граждани, които са напуснали страната, могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България. Това гласи промяна в Закона за здравното осигуряване, която беше гласувана с бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2012 г., съобщават от НАП.

Досега законът позволяваше освобождаването да става само за периоди напред във времето. На практика новите разпоредби облекчават българите, които живеят предимно в чужбина, но все още се водят задължени към здравната система в страната.

С промените хората, които са напуснали България преди 31декември 2011 г. и не са уведомили за това предварително НАП, ще могат да го направят в срок до 31 декември 2012 г.

За да стане това, те трябва да подадат заявление и декларация по образец в териториалната дирекция на НАП по постоянния адрес в България. Най-лесният и бърз начин е документите да бъдат изпратени по пощата, посочват от приходната агенция.

От НАП поясняват, че промяната в закона влиза в сила от началото на 2012 г. но в работните дни между Коледа и Нова година в офисите на агенцията ще се приемат заявления и декларации, които ще бъдат разгледани в началото на 2012. Подробни указания и изискваните документи ще бъдатпубликувани в сайта на НАП в близките дни.

Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, живеещи в чужбина могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg