Articles

Всички публикации и новини от БГ общността

Boston and Mass

BG новини и събития от Massachusetts и Boston

Connecticut

BG новини и събития в Connecticut и региона

New Jersey

BG новини и събития от New Jersey и региона

New York & NYC

BG новини и събития от New York и региона

Home » Articles

Бойко Борисов: “Ще дойде време, когато ще се върнете в България”

На 19-ти Септември, неделя в Scandinavia House – 58 Park Ave., New York, NY 10016, българският Премиер се срещна с българската общност в Ню Йорк

Срещата започна с кратко изказване на българския посланник в САЩ Елена Поптодорова, в което тя благодари за топлия прием.
Бойко Борисов, подчерта, че пред толкова много микрофони ще се постарае да бъде по-внимателен, особено след опита си в срещата с българската общност в Чикаго.
Министър Председателят прояви много добро чувство за хумор.Присъстващите бяха активни и времето не стигна, за всички желаещи да зададат своя въпрос.
Г-н Борисов акцентира върху положителните промени в България в областта на борбата с корупцията и престъпността, използването на млади български кадри, завършили в Западна Европа и САЩ, загрижеността на българската държава за своите граждани, които са в беда, независимо от това, в коя част на света се намират.
Премиерът добави, че България трябва да разчита не толкова на помощи от Европейския Съюз, а на по-доброто  използване на изгодното си гео-стратегическо разположение  и привличането на чуждестранни инвестиции. Този приоритет бе в основата на срещите в Ню Йорк между Г-н Борисов и еврейски, китайски инвеститори.
Относно конкурентноспособността на българските стоки, Г-н Борисов информира гостите, че с въвеждането на държавния стандарт “Стара Планина” има значително подобрение в качеството. Премиерът подчерта, че България трябва да възстанови позициите си на пазара в арабските страни и бившите съветски републики.
Високите оценки на страните от Европейския Съюз за политическата воля в борбата с корупцията и престъпността,  само за една година управление,  бяха посочени като аргумент в полза на оптимистичната прогноза на Премиера, че до 5-6 години България ще стане средна европейска държава.
Един от последните въпроси бе:” Кога ще бъдат премахнати американските визи за български граждани?”
Бойко Борисов увери присъстващите,  че  заедно с Унгария и Полша се полагат съвместни усилия за решаването на този проблем. “България, като съюзник в Афганистан, Ирак и други горещи точки заслужава безвизов режим.” напомни Премиера.
Още един плюс за България според Бойко Борисов в решаването на въпроса с американските визи ще бъде влизането на страната ни в Шенген през следващата година.

Светлозар Момчилов
в. “България Сега”
Ню Йорк